Home          Over Ons   

 

Vragen          Contact 

AcademievoorCoaching

 

 Opleidingen & Trainingen                                Individuele Coaching                                 Teamcoaching

 

 

Leergang Meditatietechnieken

met

Hannah Flesseman

 

Inhoud

Je hebt tijdens je opleiding al ervaring opgedaan om met volledige aandacht en vanuit een liefdevolle intentie te coachen. Nu je aan de slag bent gegaan met het coachen, binnen je huidige functie of vanuit een eigen praktijk, merk je dat dat soms veel van je vraagt. Want hoe ben en blijf je nu echt volledig aanwezig bij dat wat er is? Hoe zorg je ervoor dat je werkelijk ruimte ervaart voor de ander? En hoe ben je je steeds bewust van jouw eigen intentie als coach?

 

Tijdens deze leergang beoefenen we verschillende meditatietechnieken die je ondersteunen in dit proces. Een proces van wakker-zijn en van aandachtig aanwezig zijn. In eerste instantie ten opzichte van jezelf, omdat jij je eigen instrument bent. Met een direct en merkbaar gevolg in het contact met de ander. Want pas als jij de verbinding met jezelf legt, kun je de verbinding leggen met de ander.

We gebruiken diverse technieken om jezelf beter te leren verstaan zodat die verbinding tot stand kan komen. Door bijvoorbeeld opmerkzaamheid te ontwikkelen op dat wat je in jezelf gewaar wordt aan gedachten, gevoelens en signalen in je lichaam. De verschillende meditatietechnieken helpen je om vanuit stilte naar jezelf te kijken en te luisteren. We creëren momenten van stoppen, om vervolgens beweging te laten ontstaan.

 

Programma:

De leergang bestaat uit 8 bijeenkomsten van 2 uur.

 

Bijeenkomst 1: Adem

In ons leven halen we adem zonder erbij stil te staan. Pas als er iets onverwachts gebeurt, bijvoorbeeld iets waarvan we schrikken, of wanneer we letterlijk buiten adem raken door beweging of de adem van de wijs raakt door een emotie, worden we ons ineens bewust van het feit dat we ademen of dat deze verandert. Hoe kun je je adem meer opmerken en hoe kun je de adem inzetten als middel om volledig aanwezig te zijn?

 

Bijeenkomst 2: Het lichaam

We vinden vaak van alles van ons lichaam. Te dik, te dun, te oud, te groot, te klein, enzovoorts. Maar hebben we eigenlijk echt contact met ons lichaam? Door yoga-oefeningen te doen gaan we ons lichaam beter leren verstaan, bouwen we kracht en vertrouwen in ons lichaam op, ontstaat er balans en ontdekken we onze grenzen. We leren te reageren op dat wat ons lichaam ons verteld.

 

Bijeenkomst 3: Opmerkzaamheid

We identificeren ons vaak ongemerkt met onze gedachten, onze gevoelens of ons lichaam. We hebben het idee dat we bijvoorbeeld onze gedachten zijn in plaats van dat we deze hebben. Daardoor zijn ze erg bepalend voor hoe we in het leven staan. En in hoe we aanwezig zijn tijdens onze coachgesprekken. Deze les gaan we oefenen in onderscheid maken en vanuit opmerkzaamheid goed te leren luisteren naar jezelf en de ander.

 

Bijeenkomst 4: Blijven bij wat is

Hoe blijf je met aandacht aanwezig bij heftige emoties van de gecoachte? Wanneer de gecoachte huilt of boos is hebben we de neiging om op te willen lossen, te dempen, te verzachten, te stoppen wat er is. Vaak doordat we in onszelf op dat moment geconfronteerd worden met eenzelfde emotie of een schrikreactie erop. Hoe blijf je bij dat wat er is, in jezelf en bij de ander?

 

Bijeenkomst 5: Mildheid, kleine stappen en geduld

We ervaren soms tijden van stress, vermoeidheid of zorgen, en reageren daarbij vaak allerminst mild naar onszelf. Onbewust zijn we daardoor vaak ook niet zo mild ten opzichte van de ander. We leggen onze eigen normen en waarden op en zijn verstrikt geraakt in het labelen van goed of fout. Hoe kun je de mildheid in jezelf vergroten zodat je deze ook kunt ervaren wanneer je in contact bent met de ander?

 

Bijeenkomst 6: Compassie

Hoe ben ik aanwezig vanuit compassie bij bijvoorbeeld steeds terugkerende thema’s? Of als iemand in jouw allergie zit? Hoe behoud ik mijn nieuwsgierigheid? Compassie, oftewel mededogen hebben geven je nieuwe ruimte om echt aanwezig te zijn voor de ander. Te beginnen bij jezelf.

 

Bijeenkomst 7: Stil-zijn, even stoppen

Door stil te zijn en even te stoppen scheppen we ruimte aan dat wat er is.  Hoe ben ik stil tijdens mijn coachgesprekken, vul ik geen stiltes op, durf ik de stilte zijn werk te laten doen bij de gecoachte en bij jezelf? Deze bijeenkomst verloopt in stilte waarbij jezelf gaat ervaren wat stilte met en voor je doet.

 

Bijeenkomst 8: De praktijk

Deze les staat in het teken van hoe je dat wat je geleerd hebt tijdens deze cursus mee kunt nemen in je werk. We oefenen in het echt in contact zijn en blijven met jezelf en de ander. Het accent van deze bijeenkomst ligt in het verankeren van dat wat geleerd is.

 

 

Data en tijd

Groep MH2    Inschrijven

Trainer:            Hannah Flesseman (profiel)

Locatie:           Zwolle

Tijden:             Donderdag 10.00-12.00

Data 2017:      2-3, 9-3, 16-3, 23-3, 30-3, 6-4, 13-4, 20-4

 

Kosten

De leergang kost inclusief lesmateriaal €385,00 (particulier tarief) en €470,00 (zakelijk tarief). De tarieven zijn vrijgesteld van BTW.

 

Locatie Zwolle:

Het Coachhuis aan de Kamperstraat 35a in Zwolle. Er is voldoende parkeergelegenheid en  de lokatie is vanaf station Zwolle ook prima met openbaar vervoer , lopend of de OV-fiets bereikbaar.

 

Voor meer informatie kun je contact opnemen met

Hannah Flesseman, 06-29373890 info@flessemancoaching.nl

 

 

 

INSCHRIJVEN

 


 

Erkende opleiding

 

 


 

Profielen van onze trainers

 


 

Studiegids als PDF

 


 

Zoek je een coach?

 


 

Gemiddelde waardering van 8.2

 


 

 

 

 

 

 

 


copyright © 2003  Academie voor Coaching, last modified: 05-07-2018