Home          Over Ons   

 

Vragen          Contact 

AcademievoorCoaching

 

 Opleidingen & Trainingen                                Individuele Coaching                                 Teamcoaching

 

 

Provocatief Coachen

 

 

Na jaren van dociel hummen, het trekken van onwillige karren en empathisch meezuchten is er eindelijk iets nieuws onder de zon. Voel je je ís avonds uitgeblust en uitgezogen of pieker je over hoe je in godsnaam je coachee of deelnemer aan een training in beweging krijgt? Het einde is in zicht. Therapieland staat op zijn kop want vanaf nu wordt je een lachende coach.

 

De provocatieve stijl is een uit Amerika overgewaaide behandelvorm. De grondlegger, Frank Farrely, een meevoelende, Rodgeriaanse psychotherapeut, begon in de jaren 60 in een opwelling zijn cliŽnten te vertellen wat hij echt dacht. Zijn cliŽnten waren geschokt maar ze gingen wel snel vooruit. Gedurende tientallen jaren verfijnde hij zijn nieuwe, uitdagende manier van therapie bedrijven. Zijn werkwijze werd door Jeffrey Wijnberg en Jaap Hollander verder uitgewerkt en naar Nederland geÔmporteerd.

 

De bouwstenen van provocatief coachen

De provocatieve coach werkt vanuit drie basishoudingen namelijk: warmte, humor en confrontatie. De coach is daarbij nooit alleen maar grappig of warm. Provocatie bestaat alleen maar als alle drie de peilers op het juiste moment en in de juiste proportie aanwezig zijn. En dat is precies ook de uitdaging.

 

Als uitgangspunt geldt dat de coachee verantwoordelijk is voor de inbreng van het probleem, het bewaken van de structuur en het aandragen van oplossingen.

 

Bij provocatieve coaching maak je gebruik van je eigen intuÔtie, creativiteit en fantasie. Daarnaast pas je dramatechnieken toe om het gezegde te versterken, te ontkrachten, te spiegelen of gewoon om op de lachspieren te werken. Het is onze overtuiging dat relativering een deel van de oplossing vormt.

 

Basisprincipes

De provocatieve coaching gaat uit van een aantal basisprincipes zoals:

  • Uitdaging schept een band

  • Het meest persoonlijke is universeel

  • Mensen zijn veerkrachtiger dan ze lijken

  • Als je de ezel vooruit wilt laten lopen, trek hem aan zijn staart

 

ďDe humor draagt de ziel over afgronden heen en leert ze met haar eigen leed te spelenĒ

(Anselm Feuerbach 1775-1833)

 

 

 

INSCHRIJVEN

 


 

Erkende opleiding

 

 


 

Profielen van onze trainers

 


 

Studiegids als PDF

 


 

Zoek je een coach?

 


 

Gemiddelde waardering van 8.2

 


 

 

 

 

 

 

 


copyright © 2003  Academie voor Coaching, last modified: 05-07-2018